Piątek --> czas na ciekawostkę!
Tym razem co nieco o pszczołach.
To pszczołom i innym zapylaczom zawdzięczamy co trzeci kęs tego, co jemy.
Pszczoły miodne i dziko żyjące odpowiadają za zapylanie roślin, które stanowią ponad 1/3 naszej codziennej diety. Dlatego są tak ważne dla rolnictwa i produkcji żywności. Poniżej parę faktów o tych małych, ale niezwykle ważnych owadach.
Czy wiesz, że...
Na świecie istnieje około 20 000 gatunków pszczół. Większość z nich nie została jeszcze opisana, a więc liczba ta może być dużo większa.
Pszczoły porozumiewają się za pomocą tańców i wydawania dźwięków.
Podczas lotu pszczoła wykonuje 350-435 ruchów skrzydłami na sekundę, czyli 11 400 razy na minutę.
Pszczoły muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, aby zebrać nektar na 1 kg miodu.
Podczas jednego "kursu" po nektar pszczoła odwiedza 50-100 kwiatów.
Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości 1/12 łyżeczki od herbaty.
Żeby wyprodukować 0,3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć 88 500 km i usiąść na 2 mln kwiatów.
Przeciętna szybkość pszczoły to tylko 24 kilometry na godzinę.